A francia nyelvű perbeszédmondó verseny egyik díja egy részvételi lehetőség Strasbourgban egy emberi jogi nyári egyetemen! Az alábbiakban Lakatos Luca, a 2018-as verseny II. helyezettjének beszámolóját olvashatjátok – ha pedig felkeltette érdeklődésetek a verseny, az ideire még van időtök jelentkezni!


Júliusban lehetőségem volt négy hetet eltölteni Strasbourgban, ahol részt vettem a René Cassin alapítvány 50. nyári egyetemén. Ezt a lehetőséget a 2018-as plaidoirie-n elért második helyezésemért kaptam és minden túlzás nélkül életre szóló élmény volt számomra.
2019-től a nyári egyetemen a résztvevők nem csupán az emberi jogokról, hanem az utolsó két hétben nemzetközi bűntetőjogról és humanitárius jogról is tanulhatnak. Az előadásokat a különböző jogterületek elismert szakemberei tartják a világ minden pontjáról érkező diákok és végzett jogászok számára.
Az előadások mellett volt lehetőségünk meglátogatni az Emberi Jogok Európai Bíróságát és megismerni annak működését, valamint minden hétvégén érdekes fakultatív programokra is lehetett jelentkezni.
Az előadásokat francia nyelven hallgattam, így sokat fejlődött a nyelvtudásom és rengeteg hasznos ismerettel gazdagodtam. Végül, de nem utolsó sorban pedig remek embereket, az ő kultúráikat és tapasztalataikat ismerhettem meg, akik minden nehézség ellenére kitartóan küzdenek egy közös célért: az emberi jogokért.

Ce juillet j’ai eu la possibilité de passer quatre semaines à Strasbourg où j’ai pris part à la 50ème session d’été de la Fondation René Cassin. J’ai obtenu cette opportunité extraordinaire en tant que la lauréate du deuxième prix du concours de plaidoirie francophone de 2018. C’était une expérience inoubliable pour moi!
À partir de 2019 la session se compose de deux modules, celui des droits de l’homme, et celui du droit international pénale et humanitaire. Les cours magistraux sont dispensés par des professionnels prestigieux de ces domaines juridiques, avec la participation des étudiants et des juristes venants des quatre coins du Monde. On a visité la Cour européenne des droits de l’homme, et chaque week-end on pouvait choisir entre des programmes facultatifs intéressants.
Je suis ravie d’avoir fait des connaissances précieuses, ainsi que de connaître d’autres cultures et de faire des échanges sur le sujet qui nous préoccupait tous: les droits de l’Homme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *